Klik Pada TAJUK untuk artikel penuh

Isnin, 20 Februari 2012

SAMBUTAN MAULIDURRASUL PERINGKAT SEKOLAH DENGAN KERJASAMA PENDUDUK KUALA JENGAL


Ulangtahun kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW tiba kembali menemui umat Islam. Satu program kerohanian akan diadakan bagi meningkatkan amal dilakukan untuk mencapai keredhaan Allah. Justeru, SMK Kuala Jengal mengambil inisiatif untuk menganjur dan melaksanakan beberapa aktiviti di peringkat sekolah. Di antara objektif sambutan ini diadakan adalah untuk mendidik murid-murid menghormati dan menghayati Hari Kelahiran Nabi Muhammad SAW serta  menyemai rasa taat dan patuh kepada setiap perintah Allah di kalangan murid-murid. Disamping itu juga, murid dapat mendekatkan diri dengan amalan-amalan sunat. 

Sambutan ini disertai oleh semua murid dan guru SMK Kuala Jengal disamping penduduk kampung dan murid Sekolah Kebangsaan Kuala Jengal. Perarakan bermula jam  8.45 pagi dan selesai pada pukul 9.30 pagi. Kemudian pelajar dibenarkan berehat selama setengah jam denga dibekalkan minuman dan roti.

Sekitar jam 10 pagi satu ceramah sempena maulidurrasul yang disampaikan oleh Tn Hj Abd. Rashid bin Long, Guru Agama Pelawat Bersiri dari Pejabat Agama Negeri Terengganu.

Di akhir program semua yang hadir dijemput untuk jamuan makan tengahari yang disediakan oleh JKKK Kg Kuala Jengal dan penduduk kampung dengan menumbangkan seekor kerbau. 

Majlis berjalan lancar

0 comments:

Catat Ulasan

GAMBAR-GAMBAR AKTIVITI


View LOKASI SMK KUALA JENGAL in a larger map


SMK KUALA JENGAL | KUALA JENGAL 23000 DUNGUN TERENGGANU DARUL IMAN | TEA 1039 | Tel : 09-8333121 | Fax : 09-8333120 | e-mail : smk_kjengal@yahoo.com.myجَزَاكُمُ اللهُ خَيْرًا كَثِيْرًا وَجَزَاكُمُ اللهُ اَحْسَنَ الْجَزَاء
Jazakumullah Khairan Katsiran Wa Jazakumullah Ahsanal Jaza’
“Semoga Allah SWT akan membalas dirimu dengan kebaikan yang banyak dan semoga Allah SWT akan membalas dengan balasan yang terbaik.”